Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
- 2 l bulionu drobiowego (może być z kostki)
- 1 sztuka puszka białej fasoli
- 1 sztuka puszka czerwonej fasoli
- 1 sztuka zielona papryczka chili
- 90 ml śmietany 18%
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka masła
- posiekana natka pietruszki
- 100 g tartego sera gouda
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Fasolę odsączyć z zalewy na cedzaku. Papryczki chili umyć, obrać i drobno pokroić.
- Zagotuj bulion i wrzuć do niego białą i czerwoną fasolę oraz papryczkę chili. Zagotuj.
- Na patelni rozpuść łyżkę masła i podsmaż na nim koncentrat pomidorowy. Dodaj go do zupy. Wymieszaj.
- Śmietanę polej 3 łyżkami bulionu, wymieszaj i wlej do reszty zupy. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Przed podaniem posyp tartym serem i posiekaną natka pietruszki.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka