Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 2 sztuki szalotki,
- 1 łyżka masła lub margaryny,
- 50 dag świeżo łuskanego lub mrożonego groszku,
- 1 l rosołu z drobiu,
- 4 sztuki gałązki świeżej mięty,
- 1/8 sztuki litra śmietany,
- sól. biały pieprz.
|
|
Sposób przyrządzania:
- Szalotki obrać, posiekać i podsmażyć na maśle lub margarynie.
- Dodać groszek i przez kilka minut dusić razem z cebulką.
- Groszek z cebulką zalać rosołem i dodać posiekane liści mięty, uprzednio umyte i oderwane od łodygi. Kilka zostawić na później do przybrania. Gotować razem na wolnym ogniu przez 10 minut.
- Zupę zmiksować lub przetrzeć przez sito, doprawić śmietaną i do smaku solą i pieprzem.
- Bezpośrednio przed podaniem przybrać listkami mięty.