Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
30 g suszonych grzybów leśnych
1.5 l wody
4 sztuki ziemniaki
1 sztuka cebula
2 sztuki marchewki
1 sztuka korzeń pietruszki
1/4 sztuki selera
1/4 sztuki pora
1 łyżka oliwy
1 łyżka mąki
4 łyżki śmietany 18%
3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki
kilka ziaren pieprzu czarnego
1 sztuka liść laurowy
sól do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Z 1,5 l wody odlej 1 szklankę zimnej wody i zalej nią grzyby. Pozostaw na ok. 3 godz. Po tym czasie wodę, w której się moczyły przecedź przez sito do miski, a grzyby dokładnie wypłucz pod bieżącą wodą. W garnku zagotuj pozostałą wodę i wlej do niej odcedzony wywar z grzybów.
- Cebulę obierz, umyj, przekrój na pół i dodaj do zupy. Gotuj przez ok. 15 min pod przykryciem. Pora przemyj i wrzuć do zupy. Obierz i umyj: marchewkę, korzeń pietruszki, seler i ziemniaki. Pokrój warzywa w kostkę i wrzuć do zupy. Posól ją, dodaj 1 liść laurowy, kilka ziaren pieprzu i gotuj pod przykryciem przez kolejne 15 min.
- Grzyby pokrój w paski, dodaj do wywaru i gotuj dalej przez ok. 30 min pod przykryciem na wolnym ogniu.
- Na patelni rozgrzej oliwę. Wsyp do niej mąkę, rozetrzyj grudki i rozprowadź niewielką ilością wywaru z zupy. Zdejmij zasmażkę z palnika i przestudź chwilę. Następnie dodaj do niej śmietanę, wymieszaj i przelej do zupy. Zagotuj zupę. Przed podaniem posyp zupę natką pietruszki.