Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 1.5 sztuk litra bulionu drobiowego,
- 400 g oczyszczonych grzybów, np. podgrzybków,
- 1 szklanka pęczaku,
- 1 szklanka gęstego sosu pomidorowego,
- 1 sztuka puszka krojonych pomidorów,
- 1 sztuka cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki posiekanej natki,
- 2 łyżki oleju,
- listek laurowy,
- sól.
- pieprz.
|
|
Sposób przyrządzania:
- Grzyby umyć, osuszyć i pokroić. Cebulę i czosnek posiekać. Kaszę opłukać.
- W garnku rozgrzać olej i podsmażyć na nim cebulę oraz czosnek. Dołożyć grzyby.
- Po 5 minutach wsypać kaszę. Wlać do niej bulion, sos pomidorowy i pomidory razem z zalewą. Dodać listek laurowy oraz nieco soli i pieprzu.
- Gotować 30-40 minut, aż kasza zmięknie. Pod koniec dodać posiekaną natkę.