Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
50 dag grzybów leśnych
1/4 sztuki selera
1 sztuka marchewka
1 sztuka cebula
1/2 szklanki kaszy perłowej
1 łyżka mąki
1 łyżka masła
1/3 szklanki śmietany
sól
pieprz
ziele angielskie
|
|
Sposób przyrządzania:
- W garnku zagotować szklankę wody. Kaszę zalać osoloną, wrzącą wodą i gotować, aż wchłonie prawie całą wodę. Następnie kaszę przykryć i zapiec przez 30 minut w piekarniku nagrzanym do 150 st. C.
- Grzyby oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić w paski. Seler, marchew i cebulę obrać, umyć i pokroić w słupki.
- Do garnka wrzucić masło, pokrojone warzywa i grzyby, ziele angielskie, sól oraz pieprz. Dusić na małym ogniu przez 30 minut.
- Następnie wlać 3 szklanki gorącej wody i gotować 10 minut.
- Śmietanę wymieszaj z łyżką mąki, dodaj do zupy i zagotuj. Kaszę rozłóż na talerze i zalej zupą.
Źródło przepisu: kolekcja dobrej kuchni