Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 500 g wędzonej kiełbasy
- 2 sztuki cebule
- 4 sztuki ziemniaki
- 5 sztuk pieczarek
- 1 sztuka zielona papryka
- 1 sztuka czerwona papryka
- 1 sztuka marchewka
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 sztuka i 1/2 bulionu z kostki
- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 sztuki ziarenka ziela angielskiego
- 1 sztuka liść laurowy
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka majeranku
- 1/3 łyżeczki tymianku
- 1 szczypta chili
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kiełbasę pokroić w plasterki. Cebule, marchewkę, ziemniaki i pieczarki obrać, po czym pokroić: marchewkę w półplasterki, ziemniaki w kostkę, cebulę w piórka, a pieczarki w plasterki.
- Paprykę umyć i po wydrążeniu gniazd nasiennych pociąć w paseczki. W garnku rozgrzać oliwę i podsmażyć pokrojoną kiełbasę.
- Do podsmażonej kiełbasy dodać cebulę, pieczarki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i smażyć ok. 5 minut. Do garnka dołożyć 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Całość wymieszać i jeszcze przez chwilę smażyć. Gdy składniki się połączą do garnka wlać bulion i dorzucić ziele angielskie oraz liść laurowy.
- Do bulionu dodać ziemniaki i marchewkę. Po ok. 10 minutach do garnka przełożyć papryki. Gdy warzywa będą półmiękkie, doprawić solą, pieprzem, majerankiem, tymiankiem, słodką oraz ostrą papryką i chili. Gotować do miękkości składników.