Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
800 g wieprzowiny bez kości
1 sztuka marchew
1 sztuka seler
1 sztuka seler naciowy
1 sztuka korzeń pietruszki
2 sztuki czerwone papryki
1 sztuka żółta papryka
kilka plasterków papryczki chili
4 ząbki czosnku
300 g pieczarek
1 sztuka mała cebula
3 sztuki suszone grzyby
3 sztuki ogórki kiszone
2 sztuki małe ziemniaki
2 łyżki ketchupu
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1/2 łyżeczki chili
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
3 sztuki ziarna ziela angielskiego
2 sztuki liście laurowe
2 łyżki smalcu
1 łyżka masła
1 l bulionu
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso pokrój w kostkę, przypraw chili i słodką papryką. Podsmaż na 2 łyżkach smalcu.
- Pietruszkę, seler i marchew obierz i pokrój w cienkie słupki. Dodaj do lekko zrumienionego na patelni mięsa.
- Zalej mięso 250 ml bulionu i duś przez 10 minut na małym ogniu.
- Pieczarki obierz i pokrój w plastry. Paprykę oczyść i pokrój w słupki. Cebulę i papryczkę chili pokrój w drobną kostkę. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Pieczarki, paprykę, cebulę, papryczkę chili i czosnek podsmaż na łyżce masła.
- Mięso i włoszczyznę przełóż do garnka. Dodaj pieczarki i warzywa. Zalej resztą bulionu wymieszanego z ketchupem i koncentratem pomidorowym.
- Dodaj suszone grzyby, ziele angielskie, liście laurowe, pokrojone w kostkę ogórki kiszone i ziemniaki.
- Duś na małym ogniu przez godzinę, aż mięso będzie miękkie. Podawaj z chlebem.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka