Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
pół szklanki kaszy jaglanej
2 kostki bulionu z drobiu
1 łyżeczka masła
por
2 sztuki marchewki
25 dag fasolki szparagowej
15 dag pieczarek
po szczypcie gałki muszkatołowej i cząbru
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Wsypać kaszę do 4 szklanek wrzącej wody z masłem i gotować pod przykryciem 10 min. Dodać umyty, przecięty wzdłuż na pół i pokrojony w cienkie paseczki por, oskrobaną i startą na tarce o dużych oczkach marchewkę, umytą, oczyszczoną i pokrojoną na kawałki fasolkę oraz obrane, opłukane i cienko poszatkowane pieczarki.
- Gdy warzywa będą miękkie, wrzucić kostki bulionowe, doprawić zupę solą, pieprzem, gałką muszkatołową i cząbrem. Posypać na talerzach natką.
Źródło przepisu: książka potrawy z kasz