Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 75 dag wołowiny z kością,
- 2 sztuki kości wołowe,
- sól.
- 10 sztuk ziarenek pieprzu,
- 1 sztuka liść laurowy,
- 1/2 sztuki małej, oczyszczonej z pestek, ostrej papryki,
- 4 sztuki cebule,
- 1 pęczek naci pietruszki,
- 2 sztuki małe pory,
- 4 sztuki marchewki,
- 1 opakowanie groszku zielonego, mrożonego,
- 3 sztuki średnie pomidory,
- pieprz.
- 1/2 łyżeczki musztardy.
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso i kości opłukać. Włożyć do takiej ilości wody, aby były dobrze pokryte i raz zagotować.
- Dodać ziarenka pieprzu, ostrą paprykę, 1 drobno pokrojoną cebulę i pęczek naci pietruszki.
- Gotować na jak najmniejszym ogniu około 2 i 1/2 godziny. Po 1 i 1/2 godziny dodać oczyszczone marchewki, a 1/2 godziny przed zakończeniem gotowania oczyszczone i pokrojone w krążki pory oraz 3 obrane i pokrojone w kostkę cebule. Gdy wszystkie składniki będą prawie miękkie, włożyć do zupy zielony groszek.
- Marchewki i mięso wyjąć, drobno pokroić. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, usunąć pestki, miąższ pokroić w kosteczkę.
- Marchewki, mięso i pomidory włożyć do zupy. Doprawić do smaku pieprzem i musztardą, odstawić na chwilę, żeby zupa stała się esencjonalna.