Dzisiaj jest: Czwartek, 02.12.2021 Imieniny: Pauliny i Balbiny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Zupa - krem kukurydziany


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

inna

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 4 osób


Składniki

  • 0.6 kg  świeżego lub mrożonego ziarna słodkiej kukurydzy
  • 1.2 l  wody
  • 2 sztuki płaskie łyżki cukru
  • 2 sztuki płaskie łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 szczypta  soli

Sposób przyrządzania:

  1. Zagotować wodę. Do wrzącej wody wrzucić kukurydzę. Gotować 15 minut.
  2. Po zagotowaniu ziarno kukurydzy odcedzić durszlakiem, wody po gotowaniu nie wylewać.
  3. Ugotowane ziarno podzielić na dwie w miarę równe części. Jedną część zmiksować blenderem, drugą pozostawić w całości.
  4. Do wody po gotowaniu kukurydzy wrzucić zblenderowane ziarno, dodać sól, cukier, rozprowadzoną w niewielkiej ilości zimnej wody mąkę kukurydzianą i zagotować. Do ugotowanej masy dodać przygotowaną wcześniej drugą część całego ziarna. Podawać na gorącą.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Posty : 79

Przepisy: 103


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE