Przygotowanie:
Kuchnia:
inna
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
- 0.6 kg świeżego lub mrożonego ziarna słodkiej kukurydzy
- 1.2 l wody
- 2 sztuki płaskie łyżki cukru
- 2 sztuki płaskie łyżki mąki kukurydzianej
- 1 szczypta soli
|
|
Sposób przyrządzania:
- Zagotować wodę. Do wrzącej wody wrzucić kukurydzę. Gotować 15 minut.
- Po zagotowaniu ziarno kukurydzy odcedzić durszlakiem, wody po gotowaniu nie wylewać.
- Ugotowane ziarno podzielić na dwie w miarę równe części. Jedną część zmiksować blenderem, drugą pozostawić w całości.
- Do wody po gotowaniu kukurydzy wrzucić zblenderowane ziarno, dodać sól, cukier, rozprowadzoną w niewielkiej ilości zimnej wody mąkę kukurydzianą i zagotować. Do ugotowanej masy dodać przygotowaną wcześniej drugą część całego ziarna. Podawać na gorącą.