Przygotowanie:
Kuchnia:
inna
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
- 1 sztuka seler (korzeń)
- 1 sztuka mały por
- 1 sztuka średniej wielkości cebula
- 1 sztuka marchewka
- 1 sztuka pietruszka
- 1 kostka rosołowa warzywna
- olej do smażenia
- 3 szklanki wody
- grzanki
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
|
|
Sposób przyrządzania:
- Seler drobno kroimy, podobnie marchew, pietruszkę oraz por. Cebulę kroimy w piórka. Im drobniej pokroimy warzywa, tym szybciej się ugotują.
- Warzywa delikatnie podsmażamy na odrobinie oleju, po czym zalewamy 3 szklankami wody, dodajemy kostkę rosołową. Gotujemy około 30 minut, aż warzywa będą miękkie, można je nawet rozgotować.
- Po zestawieniu z ognia i przestudzeniu, całość miksujemy blenderem, doprawiamy do smaku pieprzem, solą oraz gałką muszkatołową. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta, dolać do niej wody dla poprawienia konsystencji.
- Podawać z grzankami.