Przygotowanie:
Kuchnia:
fusion (mix)
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
4 dag masła lub margaryny,
3 dag mąki,
1/2 sztuki litra rosołu z ryby,
3/8 sztuki litra mleka,
1/8 sztuki litra śmietany,
1 sztuka banan,
sól. biały pieprz, curry, szczypta cukru,
10 dag szynki bez tłuszczu,
10 dag mrożonego groszku,
15 dag świeżych krabów lub krewetek.
|
|
Sposób przyrządzania:
- Z masła lub margaryny i mąki przyrządzić jasną zasmażkę. Stale mieszając rozprowadzić ją rosołem, mlekiem i śmietaną. Gotować na średnim ogniu około 10 minut.
- Obrać banana ze skórki, rozgnieść widelcem i wmieszać do zupy. Przyprawić całość do smaku solą, pieprzem, sporą ilością curry i ewentualnie cukrem.
- Na końcu dodać szynkę pokrojoną w małe słupki, groszek ugotowany w niewielkiej ilości wody i osączone kraby.