Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Zupa krewetkowa z trawą cytrynową


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

tajska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 12 sztuk dużych krewetek Black Tiger
  • 18 sztuk pieczarek
  • 3 sztuki dymki
  • 1 ząbek  czosnku
  • 1 sztuka łodyga trawy cytrynowej
  • 1-2 sztuki suche papryczki chili
  • ew. 2 liście bergamotki
  • 5 łyżek  oleju
  • 2 dag  cukru
  • 5 łyżek  soku z limonki
  • 3 łyżki  sosu nouc mam
  • 4 sztuki gałązki świeżej kolendry
  • 1 sztuka puszka (165 ml) mleka kokosowego

Sposób przyrządzania:

    Obierz krewetki, z każdej usuń jelito. Obierz pieczarki, pokrój na połówki. Obierz i posiekaj dymki, czosnek i trawę cytrynową. Włóż papryczki do ciepłej wody, by zmiękły. Usuń pestki. Papryczki usmaż z dymkami i czosnkiem na oleju, a potem zmiksuj. Dodaj cukier, sól i sok z limonki. Wlej 700 ml wody i zagotuj. Zmniejsz ogień, wrzuć krewetki, pieczarki, trawę cytrynową i ew. liście bergamotki, wlej nuoc mam i gotuj 10 minut. Połącz z mlekiem kokosowym, posyp listkami kolendry.



    Oceń przepis:

    Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

    SONDA


    Jaki jest Twój ulubiony napój?


    Archiwum sond »

    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    Czereśnie suszone Czereśnie suszone

    Producent: Helio


    W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    NOWOŚCI WYDAWNICZE

    Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

    Julie M. Simon

    Wydawnictwo: Vital


    Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI WYDAWNICZE