Dzisiaj jest: Sobota, 20.04.2024 Imieniny: Czesława i Agnieszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Zupa makowa


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 5 osób


Składniki

  • 1 szklanka  maku
  • 1.5 sztuk - 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki  oleju
  • cukier
  • sól
  • tarka do ziemniaków otwarta (nie prostokątna)

Sposób przyrządzania:

  1. Mak opłucz zimną wodą, zalej z wierzchu, odcedź. Włóż mak do garnka, zalej wrzątkiem tak, żeby mak był zakryty. Odstaw na 12 godzin.
  2. Po tym czasie odcedź wodę. Mak zmiel dwukrotnie, najlepiej przez najdrobniejsze sitko.
  3. Z mąki, 1/2 szklanki wody, oleju oraz szczypty soli zagnieć ciasto (powinno mieć konsystencję ciasta pierogowego, żeby się nie przyklejało do ręki). Odrobinę ciasta odłóż na zrobienie gwiazdek, z reszty ciasta zrób wałeczki o średnicy 1 cm.
  4. Wałek potnij na kawałki o szerokości 1 cm. Następnie bierz po jednym kawałeczku ciasta i na lewej stronie tarki do ziemniaków wciskaj palcami ciasto w tarkę, tak by się zwijało i wyglądało jak szyszeczki. Żeby ciasto nie sklejało się w dziurki tarki, tarkę obsyp lekko mąką.
  5. Odłożone wcześniej ciasto rozwałkuj i wytnij foremkami małe gwiazdki do dekoracji zupy.
  6. Kluski-szyszki włóż na gotującą się, lekko posoloną wodę. Gwiazdki ugotuj oddzielnie.
  7. Kiedy szyszeczki wypłyną, dodaj do nich zmielony mak i na bardzo małym ogniu gotuj 15 minut. Dosłodź do smaku.
Smacznego!


Źródło przepisu: moja Kuchnia


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE