Przygotowanie:
Kuchnia:
arabska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
2 sztuki puszki pomidorów, pomidory muszą być bez skóry
250 g odsączonej ciecierzycy z puszki
200 g czerwonej soczewicy
1 sztuka średnio duża cebula
5 łyżek posiekanej natki pietruszki
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
2 łyżeczki ziaren kolendry
2 łyżeczki cukru
1 łyżeczka słodkiej papryki
kawałek świeżego imbiru (ok. trzy centymetrowy)
1/2 łyżeczki chili w proszku
1/2 łyżeczki cynamonu
sól
pieprz czarny mielony
|
|
Sposób przyrządzania:
- Na oliwie podsmażyć rozdrobnioną na kosteczkę cebulę.
- Dodać starty imbir, cynamon, chili, przepuszczony przez praskę czosnek, słodką paprykę i utłuczone w moździerzu ziarna kolendry.
- Chwilę podsmażyć. Dodać pomidory z puszki i 2 łyżeczki cukru. Zalać wodą (około 2 litry), następnie doprawić solą i pieprzem. Wrzucić soczewicę i gotować około 15-20 minut.
- Chwilę przed końcem gotowania dodać odsączoną i przepłukaną ciecierzycę oraz posiekaną natkę pietruszki. Doprawić solą i pieprzem. Podawać gorącą.