Przygotowanie:
Kuchnia:
hiszpańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
- 6 ząbków czosnku
- 50 g zielonych oliwek bez pestek
- 1 pęczek natki pietruszki
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 200 g drobno utartych migdałów
- 1 l bulionu mięsnego
- 1 opakowanie nitek szafranu (0,1 g)
- sól
- pieprz
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 sztuki kromki czerstwego białego chleba
|
|
Sposób przyrządzania:
- Czosnek obrać i bardzo drobno posiekać lub przepuścić przez praskę. Oliwki również bardzo drobno posiekać. Natkę umyć, osuszyć przez potrząsanie, listki drobno posiekać, część odłożyć do posypania zupy.
- W granku rozgrzać dobrą połowę oliwy i przesmażyć czosnek, oliwki i natkę. Dołączyć migdały i dalej smażyć, aż zaczną delikatnie pachnieć. Podlać bulionem.
- Szafran rozetrzeć w palcach, rozprowadzić odrobiną ciepłej wody i dodac do zupy. Zupę doprawić solą, pieprzem i papryką, gotować na małym ogniu ok. 10 minut bez przykrycia.
- W tym czasie z chleba odkroić skórkę, pokroić go w kostkę i na pozostałej oliwie obrumienić na chrupko. Łącznie z pozostałą natką dodac do zupy, doprawić do smaku i podawać.