Dzisiaj jest: Wtorek, 15.10.2024 Imieniny: Teresy i Jadwigi



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Zupa migdałowa z oliwkami i szafranem


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

hiszpańska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 6 ząbków  czosnku
  • 50 g  zielonych oliwek bez pestek
  • 1 pęczek  natki pietruszki
  • 4 łyżki  oliwy z oliwek
  • 200 g  drobno utartych migdałów
  • 1 l  bulionu mięsnego
  • 1 opakowanie  nitek szafranu (0,1 g)
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżeczki  słodkiej papryki
  • 2 sztuki kromki czerstwego białego chleba

Sposób przyrządzania:

  1. Czosnek obrać i bardzo drobno posiekać lub przepuścić przez praskę. Oliwki również bardzo drobno posiekać. Natkę umyć, osuszyć przez potrząsanie, listki drobno posiekać, część odłożyć do posypania zupy.
  2. W granku rozgrzać dobrą połowę oliwy i przesmażyć czosnek, oliwki i natkę. Dołączyć migdały i dalej smażyć, aż zaczną delikatnie pachnieć. Podlać bulionem.
  3. Szafran rozetrzeć w palcach, rozprowadzić odrobiną ciepłej wody i dodac do zupy. Zupę doprawić solą, pieprzem i papryką, gotować na małym ogniu ok. 10 minut bez przykrycia.
  4. W tym czasie z chleba odkroić skórkę, pokroić go w kostkę i na pozostałej oliwie obrumienić na chrupko. Łącznie z pozostałą natką dodac do zupy, doprawić do smaku i podawać.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Posty : 14

Przepisy: 40


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE