Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
200 g ryżu
1 łyżka rodzynek
2-3 łyżki płatków migdałowych
200 g migdałów bez skórki
2 łyżeczki soku z cytryny
1 l mleka 0,5%
1 łyżka miodu
1 szczypta cynamonu
2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ryż ugotuj. Rodzynki sparz. Płatki migdałowe upraż na suchej patelni. Zblanszowane migdały posiekaj, przełóż je do malaksera i zmiksuj na gładką masę razem z sokiem z cytryny i połową mleka.
- Masę migdałową przełóż do garnka, wlej resztę mleka, dodaj miód, szczyptę cynamonu i rodzynki. Podgrzej wszystko mieszając.
- Następnie zagęść zupę mąką ziemniaczaną rozrobioną w małej ilości zimnego mleka.
- Do miseczek nałóż ryż, wlej zupę migdałową i posyp płatkami migdałowymi.
Źródło przepisu: gazeta moje smaki życia