Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
2 sztuki marchewki
1 sztuka korzeń pietruszki
1 sztuka mały kalafior
1 sztuka cebula
1/3 sztuki czerwonej papryki
1/3 sztuki zielonej papryki
1/3 sztuki żółtej papryki
3 łyżki ryżu
3 sztuki białe kiełbasy
1 łyżka masła
sól
pieprz
koperek
lubczyk
|
|
Sposób przyrządzania:
- Marchew i pietruszkę obierz i pokrój w plasterki. Kalafior podziel na różyczki.
- Do garnka wlej 2 l wody, wrzuć marchew i pietruszkę. Dopraw solą. Kiedy się zagotuje wsyp ryż, a następnie dodaj kalafior.
- Cebulę obierz, pokrój w kostkę. Paprykę umyj, obierz i pokrój w kostkę. Na patelni rozpuść łyżkę masła i podsmaż na nim cebulę i paprykę. Następnie dodaj je do zupy.
- Na koniec wrzuć do gotującej się zupy białą kiełbasę. Gotuj około 15 minut, aż warzywa będą miękkie. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Po tym czasie wyjmij kiełbasę, obierz ją ze skóry, pokrój w plastry i ułóż na talerzach. Zalej zupą.
- Przed podaniem posyp posiekanymi koperkiem i lubczykiem.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka