Dzisiaj jest: Czwartek, 09.12.2021 Imieniny: Wiesławy i Leokadii



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5862

Zupa ogórkowa


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 5 - 6 osób


Składniki

  • 2.5 l  bulionu (może być z kostki)
  • 1 sztuka marchewka
  • 1/2 sztuki korzenia pietruszki
  • 4-5 sztuk dużych ziemniaków
  • 2 sztuki ziela angielskie
  • 1 sztuka listek laurowy
  • 400 g  ogórków kiszonych
  • 1 łyżeczka  mąki pszennej
  • 2-3 łyżki  śmietany 18%
  • posiekana natka pietruszki

Sposób przyrządzania:

  1. Marchew i korzeń pietruszki obieramy. Marchew tarkujemy na tarce o dużych oczkach, a pietruszkę kroimy w drobną kostkę.
  2. Bulion zagotowujemy i wrzucamy do niego starkowaną marchew, korzeń pietruszki, listek laurowy i ziele angielskie.
  3. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Ogórki kiszone myjemy i tarkujemy na tarce o dużych oczkach.
  4. Gdy bulion się zagotuje wrzucamy pokrojone ziemniaki. Kiedy kartofle będą miękkie dodajemy starkowane ogórki.
  5. W miseczce rozrabiamy łyżeczkę mąki z 2-3 łyżkami śmietany. Masę zalewamy kilkoma łyżkami gorącego bulionu. Mieszamy, by nie było grudek. Wlewamy do wrzącego bulionu. Chwilę gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie.
  6. Przed podaniem posypujemy zupę posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!



Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 662


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Najlepiej spożyć przed… Najlepiej spożyć przed…

Nicola Temple

Wydawnictwo: Uniwersytetu Jagiellońskiego


Ludzie od wieków przetwarzali jedzenie, gotując, opiekając na ogniu czy poddając procesowi fermentacji. Patrząc jednak na produkty dostępne w supermarkecie, zastanawiamy się, czy obecnie

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE