Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 5 - 6 osób
Składniki
2.5 l bulionu (może być z kostki)
1 sztuka marchewka
1/2 sztuki korzenia pietruszki
4-5 sztuk dużych ziemniaków
2 sztuki ziela angielskie
1 sztuka listek laurowy
400 g ogórków kiszonych
1 łyżeczka mąki pszennej
2-3 łyżki śmietany 18%
posiekana natka pietruszki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Marchew i korzeń pietruszki obieramy. Marchew tarkujemy na tarce o dużych oczkach, a pietruszkę kroimy w drobną kostkę.
- Bulion zagotowujemy i wrzucamy do niego starkowaną marchew, korzeń pietruszki, listek laurowy i ziele angielskie.
- Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Ogórki kiszone myjemy i tarkujemy na tarce o dużych oczkach.
- Gdy bulion się zagotuje wrzucamy pokrojone ziemniaki. Kiedy kartofle będą miękkie dodajemy starkowane ogórki.
- W miseczce rozrabiamy łyżeczkę mąki z 2-3 łyżkami śmietany. Masę zalewamy kilkoma łyżkami gorącego bulionu. Mieszamy, by nie było grudek. Wlewamy do wrzącego bulionu. Chwilę gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie.
- Przed podaniem posypujemy zupę posiekaną natką pietruszki.