Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
25 dag świeżych pieczarek,
4 dag masła lub margaryny,
4 dag mąki,
1/2 sztuki litra mleka,
1/2 sztuki litra rosołu,
2 łyżki skondensowanego mleka,
sól. pieprz,
1 łyżka posiekanej naci pietruszki,
2 łyżki posiekanych orzechów.
|
|
Sposób przyrządzania:
- Pieczarki oczyścić, umyć, pokroić w plasterki.
- Masło lub margarynę rozpuścić na patelni i poddusić pieczarki.
- Oprószyć je mąką i podsmażyć na złoty kolor.
- Dodać mleko i rosół, zagotować i 10 minut gotować na wolnym ogniu.
- Zupę doprawić mlekiem skondensowanym i do smaku pieprzem i solą.
- Przed podaniem posypać zieloną pietruszką i orzechami.