Przygotowanie:
Kuchnia:
chińska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
150 g chudej wieprzowiny (szynka, łopatka)
300 g makaronu ryżowego
300 g kapusty pekińskiej
2 sztuki szalotki
1 kostka rosołowa
4 sztuki grzybki Moon
2 łyżki oleju roślinnego
1 łyżka octu winnego
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka oleju sezamowego
1 łyżeczka papryki ostrej
1 szczypta świeżej kolendry
sól do smaku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Grzybki namoczyć w letniej wodzie, a po 20 minutach zagotować w tej samej wodzie i gotować przez około 20 minut, następnie grzybki pokroić na paski.
- Mięso pokroić na cieniutkie paski. Kapustę umyć i poszatkować.
- Makaron zalać gorącą wodą, po ostygnięciu odcedzić.
- Na rozgrzany olej wrzucić mięso i po kilku minutach smażenia kapustę oraz grzyby. Smażyć 3 minuty. Składniki zalać litrem ciepłej wody, dodać kostkę rosołową i sól do smaku i doprowadzić do wrzenia. Gotować około 5 minut. Następnie dorzucić posiekane szalotki, olej sezamowy, paprykę, ocet winny i sos sojowy. Podgrzewać jeszcze 2 minuty.
- Do każdej miseczki włożyć makaron i posiekaną kolendrę. Zalać gorącą zupą i natychmiast serwować.