Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 6 osób
Składniki
- 1 sztuka marchewka
- 1 sztuka łodyga selera naciowego
- 1 sztuka średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3/4 l bulionu warzywnego
- 750 g dojrzałych pomidorów
- pieprz
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 3 łyżki wina deserowego
- Roladki do zupy
- 50 g płatków owsianych
- 100 ml mleka
- 1 sztuka jajko
- 1/2 sztuki pęczka mieszanych ziół (np. natki, szczypiorku, bazylii)
- sól
- 1 łyżka masła klarowanego
- 150 g mascarpone
|
|
Sposób przyrządzania:
- Aby przygotować roladki wymieszać płatki z mlekiem oraz jajkiem. Zioła umyć, osuszyć, oberwać z nich listki, drobno je posiekać i dodać do ciasta. Całość lekko posolić, nakryć i odstawić na 45 minut, żeby ciasto spęczniało.
- Marchewkę oczyścić, obrać i pokroić w drobną kostkę. Seler umyć, oczyścić i pokroić najpierw wzdłuż na paseczki, a potem w poprzek w drobną kostkę. Cebulę obrać i także pokroić w drobną kostkę. Czosnek obrać.
- Oliwę rozgrzać w dużym garnku, wrzucić cebulę i zeszklić ją na średnim ogniu. Dodać warzywa i podmażyć je, a potem dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Wlać bulion, nakryć garnek pokrywką i gotować zupę na małym ogniu.
- Z pomidorów wykroić szypułki. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, przekroić w poprzek na pół i wydrążyć pestki. Miąższ pokroić w kostkę i dodać do zupy. Całość doprawić solą oraz pieprzem.
- Tymianek z winem dodać do zupy i gotować ją na małym ogniu ok. 30 minut.
- Ciasto na roladki energicznie wymieszać i ewentualnie dodać do niego trochę wody, tak aby było dość rzadkie. Na dużej teflonowej patelni rozgrzać 1/2 łyżki masła klarowanego i z połowy ciasta usmażyć cienki naleśnik. Naleśnik osączyć z tłuszczu na papierze kuchennym. Na reszcie masła usmażyć drugi naleśnik.
- Naleśniki posmarować ok. 50 g mascarpone, lekko posolić, zrolować niezbyt mocno i ostudzić, a potem pokroić ostrym nożem w poprzek na cienkie plasterki.
- Zupę zmiksować. Resztę mascarpone wymieszać ze szczyptą soli. Zupę rozlać do sześciu talerzy. Na wierzchu ostrożnie położyć roladki z naleśników. Każdą porcję udekorować kleksem mascarpone.