Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
300 g karpia
150 g marchewki
150 g pietruszki
100 g selera
1 sztuka cebula
kilka ziarenek ziela angielskiego
kilka ziarenek pieprzu
1 sztuka liść laurowy
100 g masła
80 g mąki
100 g pieczarek
200 g śmietany
2 sztuki kromki chleba
olej
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Marchew, pietruszkę, seler oraz cebulę obierz i przekrój na pół. Karpia umyj, pokrój na kawałki i włóż do garnka. Dodaj pokrojone warzywa. Zalej wszystko zimną wodą. Dodaj sól, liść laurowy, ziarenka pieprzu i ziele angielskie. Gotuj 40 minut, od czasu do czasu mieszając i zbierając pianę. Gdy ryba i warzywa będą miękkie przecedź wywar przez gęste sito.
- Masło przełóż do garnuszka i rozpuść, po czym stopniowo dodawaj mąkę, ciagle mieszając. Kiedy zasmażka będzie gotowa, zdejmij ją z ognia i odstaw by wystygła.
- Ugotowane warzywa pokrój. Z karpia usuń skórę oraz ości, a mięso drobno posiekaj.
- Do wywaru dodaj przestudzoną zasmażkę, po czym podgrzewając zupę na małym ogniu, zmiksuj. Gotuj 20 minut, a pod koniec gotowania dodaj śmietanę.
- Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki i podsmaż razem z warzywami oraz rybą. Następnie dodaj wszystko do zupy. Całość podgrzej.
- Chleb pokrój w paski i zrumień na rozgrzanym oleju.
- Gotową zupę dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z grzankami z chleba.
Źródło przepisu: Gotuj krok po kroku