Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
- 2 sztuki małe selery
- kilka różyczek brokułu
- 1 sztuka marchewka
- 1 kostka rosołowa
- 1 sztuka pietruszka
- 1/2 szklanki śmietany
- 2 łyżki mąki
- pieprz
- kilka kromek pieczywa
- 1 łyżka masła
- sól czosnkowa
- 1 łyżka posiekanej natki selera naciowego
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Selery obierz i zetrzyj na tarce. Marchew oraz pietruszkę oczyść i pokrój w kostkę. Warzywa zalej wodą i gotuj, aż będą miękkie.
- Do gotującego się wywaru dodaj brokuł i kostkę rosołową. Następnie wlej śmietanę wymieszaną z mąką. Zagotuj.
- Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodaj natkę selera i pietruszki. Wymieszaj.
- Masło rozgrzej na patelni i zrumień na nim pokrojone w kostkę pieczywo.
- Gotową zupę nakładaj na talerze i posypuj grzankami.
Źródło przepisu: przyślij przepis!