Dzisiaj jest: Sobota, 03.12.2022 Imieniny: Franciszka i Ksawerego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5864

Zupa senegalska z zielonych jabłek


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

afrykańska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 3 sztuki zielone jabłka (mogą być Granny Smith)
  • 2 łyżki  masła
  • 2 sztuki posiekane marchewki
  • 1 sztuka duża posiekana biała cebula
  • 1/4 szklanki  rodzynek
  • 1 sztuka posiekany ząbek czosnku
  • 3 łyżki  curry
  • 2 łyżki  mąki (najlepiej razowej)
  • 2 l  bulionu drobiowego
  • 1 łyżka  koncentratu pomidorowego
  • 1/2 szklanki  gęstej śmietany
  • ew. czatnej mango do dekoracji

Sposób przyrządzania:

    Obierz jabłka, usuń pestki, miąższ pokrój na kawałki. Rozgrzej masło w rondlu o grubym dnie. Gdy się spieni, wrzuć jabłka, marchewkę, cebulę, rodzynki i czosnek, duś, mieszając, przez 10-12 minut. Oprósz curry, duś minutę. Wsyp mąkę, wymieszaj, podgrzewaj kolejne 2 minuty. Wlej bulion i dodaj koncentrat, duś pod przykryciem godzinę i 20 minut. Dodaj śmietanę, wymieszaj, przypraw solą. Gotuj jeszcze 10 minut, tym razem bez pokrywki. Zupę ostudź i zmiksuj na gładki krem. Przecedź, wstaw na 2-3 godziny do lodówki. Podawaj z czatnejem mango.



    Vitalia PL

    Oceń przepis:

    Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

    SONDA


    Jaki jest Twój ulubiony napój?


    Archiwum sond »

    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    Czereśnie suszone Czereśnie suszone

    Producent: Helio


    W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI PRODUKTOWE

    NOWOŚCI WYDAWNICZE

    Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

    Julie M. Simon

    Wydawnictwo: Vital


    Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

    WIĘCEJ



    NOWOŚCI WYDAWNICZE