Przygotowanie:
Kuchnia:
tajska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
300 g fileta z kurczaka
200 ml mleka kokosowego
2 sztuki cebule dymki
2 ząbki czosnku
150 g marchwi
1 pęczek szczypiorku
2 sztuki ostre papryki
1 szczypta kurkumy
2 łyżki oleju
sos sojowy
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Kurczaka oczyść i pokrój w paseczki. Cebulę i czosnek posiekaj, a papryczki pokrój na cienkie plastry.
- W garnku rozgrzej olej. Wrzuć cebulę, czosnek i papryczki. Smaż przez chwilę, zwracając uwagę, by czosnek się nie przypalił.
- Dodaj mięso i po chwili zalej wszystko 800 ml wody.
- Dodaj sól, pieprz, kurkumę i pokrojoną w plasterki marchewkę. Gotuj ok. 1 minuty, mieszając.
- Kiedy marchew i mięso zmiękną, wlej mleko kokosowe.
- Dopraw i gotuj 5-7 minut.
- Przed podaniem posyp posiekanym szczypiorkiem.