Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
2 sztuki marchewki
2-3 sztuki ziemniaki
2 sztuki łodygi selera naciowego
2 ząbki czosnku
1.5 l bulionu mięsnego
1/2 sztuki cukinii
sól
1 sztuka cebula
3 łyżki masła
1/2 opakowania makaronu nitki
pieprz
listki bazylii
|
|
Sposób przyrządzania:
- Marchew, ziemniaki, cukinię i seler obierz, umyj i osusz. Cebulę drobno posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę. Seler pokrój w plastry. Ziemniaki, cukinię i marchew pokrój w kostkę.
- Cebulę i czosnek zeszklij na 2 łyżkach rozgrzanego masła. Następnie dodaj marchew, seler i ziemniaki. Smaż 10 minut. Po tym czasie zalej wszystko bulionem i gotuj do momentu, aż warzywa będą miękkie.
- Na pozostałym maśle podsmaż cukinię i dodaj do zupy.
- Zupę gotuj jeszcze 10 minut. Pod koniec gotowania dopraw do smaku solą i pieprzem.
- Makaron ugotuj w osolonej wodzie, odcedź i rozłóż na talerze. Zalej ugotowaną zupą i udekoruj listkami bazylii.
Źródło przepisu: przyślij przepis!