Przygotowanie:
Kuchnia:
inna
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
- 2 sztuki żółte papryki
- 2 sztuki czerwone papryki
- 2 sztuki zielone papryki
- 500 g łopatki wieprzowej
- 4 sztuki ziemniaki
- 1 sztuka cebula
- 1.5 l bulionu warzywnego
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 sztuka jajko
- 100 g mąki
- olej
- ostra mielona papryka
- słodka mielona papryka
- listek laurowy
- ziele angielskie
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Papryki umyj, osusz i oczyść z nasion. 3 papryki (po jednej każdego koloru) pokrój w dużą kostkę, a resztę ułóż na blasze z nieobranym czosnkiem, skrop olejem i piecz 20 minut w temperaturze 180 st. C.
- Następnie przestudź pieczoną paprykę i obierz ze skórki. Obierz czosnek.
- Cebulę obierz, zeszklij na rozgrzanym oleju. Zmiksuj razem z pieczoną papryką i czosnkiem.
- Mięso pokrój w kostkę, smaż przez kilka minut na rozgrzanym oleju. Następnie przełóż mięso do garnka i zalej bulionem. Gotuj pod przykryciem przez 20-30 minut.
- Do prawie miękkiego mięsa dodaj pokrojone ziemniaki, surową i zmiksowaną paprykę, koncentrat i przyprawy. Zagotuj.
- Mąkę zagnieć z jajkiem, szczyptą soli i 2-3 łyżkami wody. Odrywaj małe kawałki ciasta i wrzucaj do zupy. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka