Dzisiaj jest: Piątek, 19.04.2024 Imieniny: Adolfa i Tymona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Zupa węgierska z zacierkami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

inna

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 3 - 4 osób


Składniki

  • 2 sztuki żółte papryki
  • 2 sztuki czerwone papryki
  • 2 sztuki zielone papryki
  • 500 g  łopatki wieprzowej
  • 4 sztuki ziemniaki
  • 1 sztuka cebula
  • 1.5 l  bulionu warzywnego
  • 4 łyżki  koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki  czosnku
  • 1 sztuka jajko
  • 100 g  mąki
  • olej
  • ostra mielona papryka
  • słodka mielona papryka
  • listek laurowy
  • ziele angielskie
  • sól
  • pieprz

Sposób przyrządzania:

  1. Papryki umyj, osusz i oczyść z nasion. 3 papryki (po jednej każdego koloru) pokrój w dużą kostkę, a resztę ułóż na blasze z nieobranym czosnkiem, skrop olejem i piecz 20 minut w temperaturze 180 st. C.
  2. Następnie przestudź pieczoną paprykę i obierz ze skórki. Obierz czosnek.
  3. Cebulę obierz, zeszklij na rozgrzanym oleju. Zmiksuj razem z pieczoną papryką i czosnkiem.
  4. Mięso pokrój w kostkę, smaż przez kilka minut na rozgrzanym oleju. Następnie przełóż mięso do garnka i zalej bulionem. Gotuj pod przykryciem przez 20-30 minut.
  5. Do prawie miękkiego mięsa dodaj pokrojone ziemniaki, surową i zmiksowaną paprykę, koncentrat i przyprawy. Zagotuj.
  6. Mąkę zagnieć z jajkiem, szczyptą soli i 2-3 łyżkami wody. Odrywaj małe kawałki ciasta i wrzucaj do zupy. Gotuj na małym ogniu przez 5 minut.
Smacznego!


Źródło przepisu: kuchnia i kropka


Przepis dodany przez:

Posty : 17

Przepisy: 662


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony napój?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE