Przygotowanie:
Kuchnia:
włoska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
- 1 sztuka puszka pomidorów bez skórki
- 1 sztuka marchewka
- 1 sztuka pietruszka
- 1/3 sztuki selera
- 1 sztuka cebula
- 2 sztuki ziemniaki
- 1/2 szklanki zielonej soczewicy
- 1 ząbek czosnku
- 5 łyżek oliwy
- sól
- pieprz
- kilka gałązek natki pietruszki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Marchew, pietruszkę, selera i ziemniaki umyj, obierz i pokrój w kostkę. Natkę pietruszki umyj, osusz i drobno posiekaj.
- Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Zeszklij na 2 łyżkach rozgrzanej oliwy. Następnie dolej 1,5 l wody, dodaj pomidory razem z zalewą, marchew, pietruszkę i selera. Gotuj.
- Gdy warzywa będą lekko miękkie, dodaj ziemniaki i soczewicę. Gotuj jeszcze 20 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Wlej 3 łyżki oliwy, dopraw solą i pieprzem do smaku. Podgotuj jeszcze przez chwilę. Przed podaniem posyp natką pietruszki.
Źródło przepisu: przyślij przepis!