Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
1 sztuka mały chleb razowy
2 łyżki oliwy z oliwek
1 sztuka cebula
2 łyżki płatków owsianych
1 l bulionu drobiowego z kostki
kilka listków selera naciowego + do dekoracji
2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki kminku
sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Chleb razowy pokroić na 6 grubszych kromek. Następnie pociąć je w większą i równą kostkę.
- Listki selera naciowego opłukać, osuszyć na ręczniku papierowym, po czym drobno posiekać. Cebulę obrać i pokroić w małą kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i zeszklić na niej cebulę, cały czas mieszając, aby się nie przypaliła.
- Do zawartości patelni dołożyć 2/3 pociętego chleba razowego i przez chwilę podsmażać na małym ogniu. Następnie wlać bulion drobiowy oraz wrzucić pozostały chleb. Całość gotować przez kilka minut.
- Do składników w garnku dodać posiekane listki selera naciowego, kminek oraz płatki owsiane. Gotować jeszcze przez 8-10 minut mieszając co jakiś czas. Zupę doprawić do smaku solą i pieprzem. Danie podawać posypane listkami selera naciowego. Zupę można takaże serwować z posiekaną natką pietruszki lub gałązką tymianku.