Przygotowanie:
Kuchnia:
indyjska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
2 łyżki posiekanej cebuli,
2 łyżki oleju,
1 łyżeczka curry,
1 łyżka mąki, 1 litr odtłuszczonego rosołu z kury,
4 sztuki żółtka,
1/2 sztuki litra śmietany,
sól. pieprz, sok z cytryny.
10 dag gotowanego białego mięsa z kury,
1 sztuka jajko ugotowane na twardo,
3 łyżki drobno posiekanego szczypiorku.
|
|
Sposób przyrządzania:
- Cebulę zeszklić na oleju, dodać curry i mąkę, podsmażyć. Zasmażkę rozprowadzić rosołem z kury i 5 minut gotować.
- Zupę zdjąć z ognia. Żółtka wymieszać ze śmietaną i dodać do zupy. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i kilkoma kroplami soku z cytryny. Wstawić do lodówki.
- Mięso z kury pokroić na kawałki, jajko obrać i posiekać. Mięso i jajko razem z pokrojonym szczypiorkiem wmieszać do zupy tuż przed podaniem jej na stół.