Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
4 dag słoniny,
25 dag surowych resztek z dziczyzny lub gulaszy z dziczyzny,
2 dag mąki,
sól. pieprz,
2 sztuki marchewki,
2 sztuki cebule,
1 szklanka czerwonego wina,
cukier.
1 łyżka posiekanej natki pietruszki.
|
|
Sposób przyrządzania:
- Stopić słoninę pokrojoną w drobną kosteczkę i na rozpuszczonym tłuszczu podsmażyć małe kawałki dziczyzny (gulaszu nie smażyć).
- Następnie oprószyć je mąką i powoli zrumienić.
- Dodać oczyszczone, umyte, drobno pokrojone warzywa i także krótko podsmażyć.
- Zalać wszystko 1 i 1/4 litra wody, przyprawić solą i pieprzem, zagotować i około 1 i 1/2 godziny gotować dalej na wolnym ogniu.
- Dodać do zupy wino i przyprawić do smaku cukrem. Podawać z drobno posiekaną pietruszką.