Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
10 dag móżdżku cielęcego,
5 dag masła lub margaryny,
1 ząbek czosnku,
posiekana nać pietruszki,
otarta skórka z 1 cytryny,
2 sztuki jajka,
8 dag tartej bułki,
sól. pieprz, gałka muszkatołowa,
tłuszcz do smażenia,
1 sztuka i 1/2 litra rosołu,
nać pietruszki.
|
|
Sposób przyrządzania:
- Móżdżek zalać wrzącą wodą i 30 minut powoli gotować na małym ogniu, następnie obrać z błon i bardzo drobno posiekać.
- Masło lub margarynę utrzeć, dodać móżdżek, obrany i roztarty czosnek, posiekaną pietruszkę, otartą skórkę z cytryny, jajka, tartą bułkę. Wszystko utrzeć na jednolitą masę. Przyprawić pikantnie solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Masę odstawić na kilka minut, aby napęczniała. Potem formować łyżeczką małe klopsiki i smażyć je w gorącym tłuszczu.
- Klopsiki osączyć z tłuszczu i włożyć do gorącego rosołu. Zupę podawać z niewielką ilością zielonej pietruszki.