Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
25 dag mąki,
1 szczypta soli,
3 sztuki jajka,
1/8 sztuki litra mleka,
5 dag masła lub margaryny,
2 łyżki przecieru pomidorowego,
2 łyżki posiekanej zieleniny,
1 l rosołu.
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mąkę wsypać do miski, w środku zrobić wgłębienie.
- Dodać sól, jajka i mleko. Stopniowo, używając trzepaczki, ubić masę na jednolite ciasto.
- Podzielić je na trzy porcje. Jedną pozostawić czystą, drugą wymieszać z przecierem pomidorowym, a do trzeciej dodać posiekaną zieleninę.
- Masło lub margarynę rozpuścić na patelni i kolejno z trzech różnych ciast smażyć bardzo cienkie naleśniki.
- Naleśniki natychmiast zrolować i odstawić do wystygnięcia. Potem pokroić w cienkie krążki i podawać w gorącym rosole.