Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- 1 l bulionu drobiowego
- 1 szklanka mleka
- 2 sztuki podwójne piersi z kurczaka
- 4 sztuki kolby kukurydzy
- 1 pęczek cebuli dymki
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 sztuka czerwona papryka
- 4-5 sztuk ziemniaków
- kawałek imbiru
- 2-3 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól
- czarny pieprz mielony
- garść startego sera żółtego
|
|
Sposób przyrządzania:
- Piersi kurczaka oczyść, umyj, osusz i pokrój w paseczki. Kolby kukurydzy oczyść i gotuj przez 30 minut w osolonej wodzie. Wyjmij, przestudź. Oddziel nożykiem ziarna od kolby. Imbir obierz i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Dymki umyj i pokrój na małe kawałki. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę.
- Ziemniaki obierz, umyj i pokrój w grubszą kostkę. Paprykę umyj, usuń gniazdo nasienne i pokrój w kostkę. W garnku rozgrzej olej i podsmaż na nim kawałki mięsa. Kiedy się zrumienią, ściągnij kurczaka i na pozostałym po smażeniu tłuszczu podsmaż dymki, czosnek, imbir, paprykę oraz ziemniaki.
- Do składników dolej mleko i bulion rozrobiony z mąką ziemniaczaną. Gotuj przez 20 minut. Po tym czasie dołóż kawałki kurczaka i kukurydzę. Gotuj dalej przez 10-15 minut. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Natkę pietruszki umyj, osusz i drobno posiekaj. Porcje zupy podawaj oprószone startym serem i natką pietruszki.
Źródło przepisu: Smacznego!