Przygotowanie:
Kuchnia:
śródziemnomorska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
- 4 szklanki wywaru z kurczaka
- 30 sztuk - 40 dag mięsa z kurczaka
- ugotowana marchewka
- pół szklanki groszku konserwowego
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- pół łyżeczki majeranku
- pieprz
- sól
|
|
Sposób przyrządzania:
- Zagotować 3 szklanki wywaru wraz z mięsem i marchewką pokrojonymi w paski, dodać groszek, majeranek, pieprz i sól.
- W małym garnuszku rozgrzać masło, wsypać mąkę i zasmażyć. Dolewać powoli, mieszając, pozostały zimny wywar. Zagęścić zupę zasmażką, zagotować, posypać natką pietruszki. Podawać z groszkiem ptysiowym.
Źródło przepisu: książka gotuj z głową