Przygotowanie:
Kuchnia:
francuska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
1 sztuka bakłażan
1 sztuka marchewka
1 sztuka pietruszka
1 sztuka cebula
600 ml bulionu
2 ząbki czosnku
3 łyżki świeżych listków tymianku
1/4 łyżeczki kolendry
1 sztuka jogurt
olej
sól
pieprz
100 g makaronu
|
|
Sposób przyrządzania:
- Bakłażan, marchew i pietruszkę pokrój w podłużne paski, a cebulę i czosnek przekrój na połówki. Bakłażan posól i odłóż, by stracił goryczkę. Gdy puści sok, obmyj go i osusz.
- Wszystkie warzywa ułóż w naczyniu żaroodpornym lub nablasze na papierze do pieczenia, skrop olejem i piecz 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, aż będą miękkie.
- Po upieczeniu wyjmij miąższ bakłażana i razem z pozostałymi warzywami umieść go w garnku, zalej bulionemi gotuj jeszcze przez kilkanaście minut razem z kolendrą i tymiankiem.
- Zupę zmiksuj i dopraw solą i pieprzem. Dodaj jogurt i podgrzej. Podawaj z makaronem.