Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 5 osób
Składniki
- 1 pęczek włoszczyzny
- 100 g ryżu
- 1.5 l wody
- 300 g mielonej cielęciny
- 1 sztuka kajzerka
- 1 sztuka jajko
- 1 pęczek koperku
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Włoszczyznę umyj, osusz, obierz i odgotuj w osolonej wodzie. Wyjmij warzywa.
- Bułkę namocz w wodzie, odciśnij i dodaj ją do mięsa. Wbij jajko. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wyrób na gładką masę.
- Z mięsa formuj małe pulpeciki. Wrzucaj je do wody, która została po gotowaniu warzyw. Ugotowane pulpety wyjmij.
- Wywar warzywny przecedź, wsyp do niego ryż i gotuj do miękkości.
- Na talerzu rozłóż plastry marchwi i pulpety. Polej rosołem z ryżem.
- Przed podaniem posyp posiekanym koperkiem.
Źródło przepisu: moja Kuchnia