Przygotowanie:
Kuchnia:
inna
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 6 osób
Składniki
1 kg mieszanych ryb
2 sztuki marchewki
2 sztuki pietruszki
4 sztuki cebule
1 szczypta gałki muszkatołowej
4 sztuki liście laurowe
kilka ziarenek czarnego pieprzu i ziela angielskiego
2 sztuki jajka + 1 białko
3 łyżki kaszy manny
1 łyżka bułki tartej
sok z 1 cytryny
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Obrane, opłukane i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa wrzucić do garnka. Zalać 2 l wody. Następnie dołożyć ziarenka pieprzui ziela angielskiego oraz liście laurowe. Całość lekko posolić. Gotować ok. 20 minut.
- Kawałki oczyszczonych z łusek ryb dołożyć do warzyw i gotować około 20 minut. Ryby i warzywa wyjąć z garnka. Pozostały w naczyniu bulion przecedzić przez drobne sito i odstawić.
- Ryby oczyścić ze skóry oraz ości, po czym mięso posiekać. 1 ugotowaną marchewką zetrzeć na tarce. Z ryby, marchewki, 2 jajek, bułki tartej, kaszy manny, soli, pieprzu, gałki muszkatołowej i soku z cytryny wyrobić masę.
- Z masy uformować pulpeciki. Gotować je w bulionie rybnym ok. 5 minut od czasu wypłynięcia na powierzchnię.
- Białko ubić na półsztywno, wlać do bulionu i zagotować. Zupę przecedzić przez sitko wyścielone gazą. Bulion doprawić do msaku solą oraz pieprzem. Przygotowaną zupę podawać z rybnymi pulpecikami.