Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
- porcja włoszczyzny
- 5-6 sztuk ziemniaków
- 30 dag wędzonego schabu bez kości
- 40 dag soczewicy z puszki
- 5-6 szklanek bulionu
- posiekana natka pietruszki
- 2 łyżki jasnego octu winnego
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Włoszczyznę i ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w drobną kostkę. Bulion zagotować, włożyć warzywa i ziemniaki, gotować 30 min.
- Soczewicę odsączyć z zalewy, przepłukać na sicie, dodać do zupy na koniec gotowania razem z pokrojonym schabem. Doprawić zupę octem winnym, solą i pieprzem. Posypać posiekaną natką pietruszki.
Źródło przepisu: książka potrawy jednogarnkowe