Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 6 osób
Składniki
porcja włoszczyzny
5-6 sztuk ziemniaków
30 dag wędzonego schabu bez kości
40 dag soczewicy z puszki
5-6 szklanek bulionu
posiekana natka pietruszki
2 łyżki jasnego octu winnego
sól
pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Włoszczyznę i ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w drobną kostkę. Bulion zagotować, włożyć warzywa i ziemniaki, gotować 30 min.
- Soczewicę odsączyć z zalewy, przepłukać na sicie, dodać do zupy na koniec gotowania razem z pokrojonym schabem. Doprawić zupę octem winnym, solą i pieprzem. Posypać posiekaną natką pietruszki.
Źródło przepisu: książka potrawy jednogarnkowe