Przygotowanie:
Kuchnia:
afrykańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
1 kg wołowiny z kością
2 l wody
sól
świeżo zmielony pieprz
1 sztuka duża drobno posiekana cebula
2 łyżki klarowanego masła
2 łyżeczki kurkumy
1 szklanka suszonych śliwek
1/2 szklanki suszonych moreli
1/2 szklanki suszonych brzoskwiń
1/3 szklanki brązowego cukru
2 łyżki soku z limonki
|
|
Sposób przyrządzania:
- Wołowinę pokrój na małe kawałeczki za pomocą ostrego noża. Mięso i kości włóż do dużego garnka z wodą. Doprowadź do wrzenia, dopraw solą i pieprzem. Przykryj pokrywką i gotuj przez ok. 1,5 godziny dopóki mięso nie zmięknie. Wyjmij kość.
- Cebulę podsmażaj na maśle, na dużej patelni, na średnim ogniu przez 5-7 minut. Dodaj kurkumę.
- Cebulę, śliwki, morele i brzoskwinie wrzuć do zupy. Gotuj przez 30 minut. Wymieszaj z cukrem i sokiem z limonki. Podawaj na gorąco.