Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 - 5 osób
Składniki
- 30 dag wędzonego kurczaka (bez skóry i kości)
- puszka kukurydzy
- 20-30 dag selera korzeniowego
- 15 dag wyłuskanych orzechów włoskich
- 5 dag rodzynek
- 4 szklanki bulionu drobiowego
- 1 szklanka śmietanki 12-proc.
- 1 szklanka mleka
- 2 sztuki żółtka
- starta gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
|
|
Sposób przyrządzania:
- Mięso pokroić w kostkę. Seler obrać, zetrzeć na tarce o dużych otworach, rodzynki opłukać, orzechy posiekać.
- Seler, kurczaka i rodzynki zalać bulionem i gotować 15 min. Dodać kukurydzę osączoną z zalewy oraz orzechy. Gotować kolejne 10 min. Żółtka roztrzepać z mlekiem i powoli wlewać do zupy, mieszając.
- Zupę podgrzewać, ale nie dopuszczać do wrzenia. Na koniec dodać śmietankę, przyprawy. Podawać z grzankami.
Źródło przepisu: książka potrawy jednogarnkowe