Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 3 - 4 osób
Składniki
500 g mrożonego zielonego groszku
200 g wędzonej makreli
1 sztuka cebula
50 g wędzonego boczku
1 l bulionu
4 łyżki śmietany
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól
pieprz biały
|
|
Sposób przyrządzania:
- Boczek pokrój w cienkie plasterki i podsmaż. Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę i zeszklij na tłuszczu wytopionym z boczku. Po chwili do smażącej się cebuli dodaj groszek i podsmaż chwilę ciągle mieszając.
- Do groszku i cebuli wlej bulion i wsyp 1,5 łyżki natki pietruszki. Gotuj 5 minut. Zupę przelej przez sitko.
- Połowę ugotowanego groszku zmiksuj. Do garnka wlej bulion, wrzuć cebulę, groszek, zmiksowany groszek, śmietanę i podsmażony boczek. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Zagotuj.
- Gotową zupę podawaj posypaną natką pietruszki i kawałkami wędzonej makreli.
Źródło przepisu: kuchnia i kropka