Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 4 osób
Składniki
50 dag ziemniaków,
2 sztuki cebule,
2 sztuki marchewki,
1 sztuka mały por,
3 dag masła,
1 sztuka seler pokrojony w paski,
4 sztuki kabanosy,
1 pęczek zieleniny,
1/4 sztuki litra białego wina,
1.25 sztuk litra rosołu,
sól. pieprz,
sproszkowana papryka,
3 łyżki śmietany kremowej.
|
|
Sposób przyrządzania:
- Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać, pokroić na kawałki, marchew obrać i pokroić w plasterki, pora oczyścić, umyć i pokroić w krążki.
- Rozgrzać masło lub margarynę, około 5 minut dusić na tym pokrojone warzywa.
- Kabanosy pokroić w plasterki, dodać razem z selerem, winem, rosołem, posiekaną zieleniną do podduszonych warzyw.
- Przyprawić do smaku solą, pieprzem i sproszkowaną papryką. Gotować jeszcze około 20-30 minut na średnim ogniu.
- Przed podaniem na stół podbić śmietaną.