Dzisiaj jest: Poniedziałek, 25.10.2021 Imieniny: Kryspina i Ingi



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5861

Zupa ziemniaczana


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 4 osób


Składniki

  • 2 sztuki małe pory
  • 1 sztuka marchewka
  • 3 sztuki średnie ziemniaki
  • 2 sztuki duże jabłka
  • 8 sztuk plasterków wędzonego boczku
  • 1 szklanka  soku jabłkowego
  • 1/2 szklanki  śmietany
  • 1 łyżka  masła
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • 1 pęczek  szczypiorku

Sposób przyrządzania:

  1. Marchewkę, ziemniaki oraz jabłka obrać i opłukać. Pory starannie oczyścić, z jabłek usunąć gniazda nasienne. Wszystkie składniki pokroić w małą kostkę. W dużym garnku rozgrzać 1 łyżkę masła i zeszklić na niej kawałki porów, ciągle mieszając.
  2. Do zawartości naczynia dołożyć pozostałe warzywa oraz jabłka. Następnie wlać ok. 4 szklanek wody i lekko posolić. Całość dusić na małym ogniu przez 30 minut od czasu do czasu mieszając.
  3. Składniki w garnku zmiksować za pomocą blendera na gładki krem, po czym wlać 1 szklankę soku jabłkowego, dokładnie wymieszać i ponownie zagotować. Na koniec krem zabielić śmietaną i doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką i ewentualnie odrobiną cukru.
  4. Plasterki boczku wyłożyć na dnie naczynia żaroodpornego oraz wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni. Boczek piec przez kilka minut, aż się zrumieni i będzie chrupki (można go też podsmażyć na patelni). Pęczek szczypiorku opłukać, osuszyć na ręczniku papierowym i drobno posiekać. Krem przelać na naczyń. Do każdej porcji włożyć po 2 plasterki pieczonego boczku. Danie posypać szczypiorkiem.
Smacznego



Przepis dodany przez:

Posty : 23

Przepisy: 54


Vitalia PL

Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest główny powód podjęcia przez Ciebie decyzji o odchudzaniu?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Przyprawy, które leczą Przyprawy, które leczą

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Czy wiesz jak wielka siła tkwi w przyprawach i ziołach? "Przyprawy, które leczą. Lecznicza moc natury” to bezcenna publikacja zgranego duetu specjalistów od zdrowego odżywiania i ekologicz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE