Dzisiaj jest: Sobota, 06.03.2021 Imieniny: Róży i Wiktora



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5861

Zupa ziemniaczano-porowa


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 2 - 4 osób


Składniki

  • 1 sztuka 1/2 l rosołu
  • 4 sztuki pory
  • 1/2 kg  ziemniaków
  • 5 dag  masła
  • 1/2 sztuki szkl. śmietany
  • sól i biały pieprz
  • 10 dag  ogonówki do dekoracji

Sposób przyrządzania:

  1. Pory oczyścić, umyć i pokroić na kawałki centrymetrowej szerokości. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
  2. Pory poddusić w garnku na maśle (aż zrobią się szkliste), dodać ziemniaki i wszystko dusić jeszcze około 5 min, wlać rosół - gotować 40 minut.
  3. Warzywa odcedzić na sicie i przetrzeć lub zmiksować z niewielką ilością płynu. Przecedzić, aby nie było ,,włókienek".
  4. Przetarte warzywa włozyć z powrotem do wywaru, dodać śmietanę i ponownie całość zagotować.
  5. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Udekorować paskami wędliny. Podawać z grzankami z bułki.
  6. UWAGA: Do zupy mozna dodac starte na terce jabłko i rozgnieciony widelcem, a następnie wymieszany z niewielką ilością gorącego płynu serek topiony.
Smacznego !


Źródło przepisu: Książka kucharska


Przepis dodany przez:

Posty : 0

Przepisy: 50


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony owoc cytrusowy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Zacukrzony mózg Zacukrzony mózg

Mike Dow

Wydawnictwo: Vital


Czy wiesz, że mając zacukrzony mózg możesz być bardziej podatny na choroby? Współczesna dieta, która obecnie jest przepełniona cukrem i tłuszczami trans (złymi tłuszczami), to niestety dro

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE