Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
1 sztuka 1/2 l rosołu
4 sztuki pory
1/2 kg ziemniaków
5 dag masła
1/2 sztuki szkl. śmietany
sól i biały pieprz
10 dag ogonówki do dekoracji
|
|
|
Sposób przyrządzania:
- Pory oczyścić, umyć i pokroić na kawałki centrymetrowej szerokości. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
- Pory poddusić w garnku na maśle (aż zrobią się szkliste), dodać ziemniaki i wszystko dusić jeszcze około 5 min, wlać rosół - gotować 40 minut.
- Warzywa odcedzić na sicie i przetrzeć lub zmiksować z niewielką ilością płynu. Przecedzić, aby nie było ,,włókienek".
- Przetarte warzywa włozyć z powrotem do wywaru, dodać śmietanę i ponownie całość zagotować.
- Doprawić do smaku solą i pieprzem. Udekorować paskami wędliny. Podawać z grzankami z bułki.
- UWAGA: Do zupy mozna dodac starte na terce jabłko i rozgnieciony widelcem, a następnie wymieszany z niewielką ilością gorącego płynu serek topiony.
Źródło przepisu: Książka kucharska























Konkurs. Wygraj zestaw wartościowych olejów!