Dzisiaj jest: Poniedziałek, 06.07.2020 Imieniny: Łucji i Dominika



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5855

Żurek śląski na wędzonce z ziemniakami i suszonymi grzybami


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przygotowanie:

Kuchnia:

polska

Poziom trudności:

Kaloryczność porcji:



Metryczne | Imperialne

1 porcja dla: 6 - 8 osób


Składniki

  • 2 szklanki  zakwasu na żurek
  • 40 dag  wędzonych żeberek
  • 30 dag  wędzonej kiełbasy
  • 2/3 szklanki  śmietany 22%
  • 3-4 sztuki suszone borowiki
  • 1 pęczek  włoszczyzny
  • 4 sztuki średnie ziemniaki
  • 2 sztuki średnie cebule
  • 1 sztuka duży liść laurowy
  • 3 sztuki ziela angielskiego
  • 2 ząbki  czosnku
  • sól
  • pieprz czarny
  • natka pietruszki
  • majeranek

Sposób przyrządzania:

  1. Suszone grzyby zalej 1 szklanką przegotowanej i ostudzonej wody. Odstaw na kilka godzin. Następnie ugotuj w tej samej wodzie, w której się moczyły. Miękkie grzyby odcedź i potnij na niewielkie kawałeczki.
  2. Wędzone żeberka pokrój na duże kawałki. Cebule i włoszczyznę obierz, opłucz. Wędzone żeberka oraz warzywa włóż do garnka. Dodaj liść laurowy i ziarenka ziela angielskiego. Wlej około 8 szklanek zimnej wody. Poczekaj, aż całość zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem około godziny. Wywar przecedź przez gęste sitko. Ponownie wlej do garnka. Do wywaru dodaj zakwas oraz grzyby. Gotuj jeszcze 15-20 minut na małym ogniu.
  3. W tym czasie ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i ugotuj do miękkości. Wędzoną kiełbasę pokrój w plasterki. Czosnek obierz, dobrze rozetrzyj z odrobiną soli i dodaj do zupy razem z ziemniakami i kiełbasą. Całość przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Zupę ostrożnie wymieszaj ze śmietaną. Gotowy żurek rozlej do talerzy. Przed podaniem zupę obficie posyp majerankiem i udekoruj natką.
Smacznego !



Przepis dodany przez:

Posty : 19

Przepisy: 7


Oceń przepis:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione owoce morza?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Superkoktajle dla zdrowia i urody Superkoktajle dla zdrowia i urody

Katarzyna Błażejewska-Stuhr

Wydawnictwo: Zwierciadło


Superkoktajle to 70 przepisów na pyszne koktajle, wzbogacone o superfoods, czyli produkty o największej zawartości cennych składników odżywczych, witamini minerałów. Spożywając je regularn

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE