Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 6 - 8 osób
Składniki
2 szklanki zakwasu na żurek
40 dag wędzonych żeberek
30 dag wędzonej kiełbasy
2/3 szklanki śmietany 22%
3-4 sztuki suszone borowiki
1 pęczek włoszczyzny
4 sztuki średnie ziemniaki
2 sztuki średnie cebule
1 sztuka duży liść laurowy
3 sztuki ziela angielskiego
2 ząbki czosnku
sól
pieprz czarny
natka pietruszki
majeranek
|
|
Sposób przyrządzania:
- Suszone grzyby zalej 1 szklanką przegotowanej i ostudzonej wody. Odstaw na kilka godzin. Następnie ugotuj w tej samej wodzie, w której się moczyły. Miękkie grzyby odcedź i potnij na niewielkie kawałeczki.
- Wędzone żeberka pokrój na duże kawałki. Cebule i włoszczyznę obierz, opłucz. Wędzone żeberka oraz warzywa włóż do garnka. Dodaj liść laurowy i ziarenka ziela angielskiego. Wlej około 8 szklanek zimnej wody. Poczekaj, aż całość zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj pod przykryciem około godziny. Wywar przecedź przez gęste sitko. Ponownie wlej do garnka. Do wywaru dodaj zakwas oraz grzyby. Gotuj jeszcze 15-20 minut na małym ogniu.
- W tym czasie ziemniaki obierz, pokrój w kostkę i ugotuj do miękkości. Wędzoną kiełbasę pokrój w plasterki. Czosnek obierz, dobrze rozetrzyj z odrobiną soli i dodaj do zupy razem z ziemniakami i kiełbasą. Całość przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Zupę ostrożnie wymieszaj ze śmietaną. Gotowy żurek rozlej do talerzy. Przed podaniem zupę obficie posyp majerankiem i udekoruj natką.