Przygotowanie:
Kuchnia:
afrykańska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 6 - 8 osób
Składniki
1 kg mieszanych ryb (oczyszczonych, bez ości, pokrojonych w kawałki)
1 sztuka i 1/2 łyżki świeżego soku z cytryny
4-6 sztuk pokruszonych nitek z szafranu
1/2 łyżeczki soli
3 sztuki duże świeże czerwone papryki (wydrążone, bez pestek, pokrojone w paseczki)
4 łyżki oliwy z oliwek
2 sztuki drobno posiekane cebule
4 sztuki drobno posiekane ząbki czosnku
4 sztuki duże dojrzałe posiekane pomidory
1 sztuka posiekany seler naciowy
1 sztuka posiekana marchewka
4 sztuki gałązki kopru
1 sztuka liść laurowy
starta skórka z 1 pomarańczy
2 l wody
1/4 szklanki pszenicy
20 sztuk kaparów
1/4 łyżeczki kminku
|
|
Sposób przyrządzania:
- Rybę przełóż do miski i skrop sokiem z cytryny. Dodaj połowę szafranu i posyp solą. Wymieszaj dokładnie i odstaw na 15 minut.
- Paprykę podsmażaj na oliwie, w dużym rondlu, na średnim ogniu przez 8-10 minut lub dopóki lekko nie zmięknie. Przełóż na talerz i odstaw. W tym samym garnku przez 5 minut gotuj cebulę, czosnek, pomidory, selera, marchewkę, koper, listek laurowy i skórkę z pomarańczy. Zalej wodą i doprowadź do wrzenia. Dodaj rybę i gotuj na wolnym ogniu przez 15-20 minut dopóki ryba się nie ugotuje.
- Wyjmij rybę i przykryj garnek talerzem, by zawartość nie wystygła.Wywar ponownie doprowadź do wrzenia i dodaj pszenicę. Gotuj przez 15-20 minut, dopóki nie zmięknie. Zdejmij z ognia. Dodaj pozostały szafran, kapary i kminek. Wymieszaj.
- Rybę rozłóż do osobnych miseczek, zalej zupą i podawaj na gorąco.