Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 4 osób
Składniki
300 g boczku
2 l bulionu
3 sztuki cebule
2 łyżki suszonego majeranku
2 łyżki suszonego oregano
2 łyżki suszonego rozmarynu
sól
pieprz
10 sztuk kromek pszennych tostów
3 łyżeczki tartego parmezanu
|
|
Sposób przyrządzania:
- Zioła namocz w szklance przegotowanej wody. Cebulę obierz i posiekaj. Boczek pokrój w kostkę i podsmaż na patelni. Po chwili dorzuć cebulę i smaż, aż lekko zbrązowieje.
- Tosty pokrój w drobną kostkę, a następnie wymieszaj je z boczkiem. Zawartość patelni wysyp na blachę. Wstaw na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180 st. C.
- Upieczone składniki włóż do garnka, zalej bulionem i dodaj odcedzone zioła. Gotuj wszystko 40 minut na małym ogniu. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Przed podaniem posyp zupę parmezanem i udekoruj oregano.
Źródło przepisu: Kuchnia i kropka