Przygotowanie:
Kuchnia:
polska
Poziom trudności:
Kaloryczność porcji:
1 porcja dla: 2 - 3 osób
Składniki
- 2 szklanki zakwasu z żytniej mąki
- 250 g kiełbasy
- 2 sztuki suszone grzyby
- 1 ząbek czosnku
- sól
- świeżo zmielony pieprz
- jajka
- rukola do dekoracji
|
|
Sposób przyrządzania:
- Grzyby dokładnie opłucz, namocz, a kiedy zmiękną gotuj przez 30 minut. Następnie dodaj kiełbasę , a gdy się ugotuje, przecedź wywar.
- Kiełbasę i grzyby pokrój, zalej wywarem, dodaj zakwas i zagotuj. Następnie zdejmij z ognia, dopraw czosnkiem roztartym z solą i pieprzem.
- Gotowy barszcz podawaj z ugotowanymi na twardo jajkami. Przed podaniem udekoruj listkami rukoli.
Źródło przepisu: Poradnik Smakosza